Het plasmaniveau van HDL cholesterol dus tot gevolg zal ook door de complexe wisselwerking

High-density lipoproteïne (HDL) cholesterol is een onafhankelijke negatieve risicofactor voor coronaire hartziekte en dus vertegenwoordigt vandaag de enige beschermende factor tegen atherosclerose. Het beschermende effect van HDL is vooral toegeschreven aan de centrale functie omgekeerd cholesteroltransport (RCT), een proces waarbij overmaat cholesterol cel wordt opgenomen en verwerkt in HDL-deeltjes, en wordt later afgegeven aan de lever voor verdere metabolisme en gal uitgescheiden.

Deze werkwijze berust op specifieke wisselwerkingen tussen HDL en cellen, zowel perifeer (cholesterol efflux) en lever (cholesterol verwijdering) cellen, en de rijping van HDL-deeltjes binnen het vaatstelsel. Het plasmaniveau van HDL cholesterol dus tot gevolg zal ook door de complexe wisselwerking … met mobiele partners. Onder hen, een aantal bijdragen aan de vorming van HDL – bijvoorbeeld ATP binding cassette AI eiwit – terwijl anderen vooral betrokken zijn bij HDL katabolisme, de scavenger receptor type B-klasse I of de recent beschreven membraan-gebonden ATP synthase / hydrolase.

Het laatste decennium heeft gezien belangrijke doorbraken in de identificatie en de opheldering van de rol van de cellulaire partners van HDL metabolisme, en in hun transcriptie regelgeving, het openen van nieuwe perspectieven in de modulatie van de HDL-cholesterol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>